Gästinlägg: Dumpa dieten

Ett gästinlägg har kommit till bloggen:

Har ni sett till Facebooksidan Dumpa Dieten 2013 som just nu sprider sig på Facebook i både likes och heta diskussioner? http://www.facebook.com/DumpaDieten

Vi som skriver här idag är skaparna bakom Dumpa Dieten 2013 – en ett projekt som just nu är igång på Facebook med syftet att öka medvetenheten och sprida kunskap kring den negativa effekt som konsumtionen av vissa livsmedel har på vår miljö. Idag har vi äran att genom denna blogg få dela med oss av vår ståndpunkt i en fråga som vid första anblick kan tyckas oviktig för miljön, men som faktiskt är en större miljöbov än man kan tro; nämligen dieten LCHF.

LCHF är en diet som kommit starkt de senaste åren och som i stora drag går ut på att skära bort kolhydrater och socker ur kosten och fokusera mer på protein och fett. Proteinerna kommer i huvudsak från olika typer av kött och fettet från kött och mejerivaror, det vill säga även det från
animaliska produkter. Dessa produkter och livsmedel är de som har högst påverkan på vår jord i fråga om skogsskövling, miljöförstöring och utsläpp av växthusgaser. Vi vill att människor ska dumpa dieten i år och äta en varierad kost som inte tär på jordens resurser i onödan.

Vårt initiativ har naturligtvis skapat ramaskri bland trogna LCHF:are som menar på att de inte alls ökat sin köttkonsumtion sedan de började med dieten utan att deras fokus ligger på högre intag av fett. Vi undrar dock om inte detta fett i många fall kommer från just kött eller mejeriprodukter. De menar också att LCHF inte är en diet, utan en livsstil. Oavsett vilket menar vi att det är en kosthållning med stora negativa effekter på vår jord.

Nu ska vi förklara varför:

Proteiner kommer i huvudsak från olika typer av kött och fisk, och det är här den stora miljöpåverkan ligger. För att möta en ökad köttkonsumtion skövlas skogar för att göra plats för boskap och plats för odling av sojabönor som matas till boskapen. Även åkermarker som skulle kunna användas för att odla spannmål och annan mat till massor av människor används för djurhållning eller för att odla mat till djuren som sedan fraktas över hela jordklotet. Detta är långt ifrån ett effektivt sätt att använda jordens resurser. Det går åt enormt mycket energi för att producera kött och mejeriprodukter, och förhållandet mellan hur mycket energi som krävs och den mängd som sedan blir slutlig mat för människor är helt åt skogen.

Titta bara på den här faktan:

 • I Sydamerika odlas sojabönor på en yta lika stor som Sverige
 • En ko måste äta 100kg biomassa (torrvikt) för att producera 1kg kött.
 • Köttet står ensamt för 80% av matens växthusgasutsläpp, men ger bara 17% av den näring vi får i oss, sett ur ett globalt perspektiv.

Djurhållning och köttproduktion står för 18% av jordens utsläpp av växthusgaser – det är mer än hela transportsektorn släpper ut. Om alla i Sverige har en vegetarisk dag i veckan blir det en minskning av koldioxidutsläpp från motsvarande 233 000 bilar under ett år eller 87 500 varv runt jorden med en bil. En näringsmässigt likvärdig grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör.

Vi som står bakom Dumpa Dieten är på intet sätt vegetarianer, veganer eller emot att människor ska äta kött. Det vi däremot är emot är den enorma överkonsumtion av kött som pågår i västvärlden idag, en konsumtion som ökat dramatiskt de senaste decennierna. De exakta siffrorna från olika undersökningar skiljer sig åt en aning, men det handlar i runda slängar om en ca 50% ökning sedan 90-talet.

Vi tänker att vi inte kan göra allt, men att alla kan göra något. Att dumpa dieten är ett av sätten att komma närmare en bättre miljö.

Vi vill skapa debatt och diskussion och det gör vi på vår Facebooksida – gå gärna in och visa din åsikt genom en like eller en kommentar! http://www.facebook.com/DumpaDieten

/ Dumpa Dieten

Annonser

5 svar so far »

 1. 1

  Tack för ett superviktigt gästinlägg! Jag möter också en annan baksida av denna diet i mitt arbete, där jag arbetar med personer som lider av ätstörningar. Många som följer dieten hamnar hos mig, dieten bidrar till ett fruktansvärt lidande eftersom kolhydrater ses som något förbjudet och farligt, och vi får jobba stenhårt för att komma över kolhydraträdslan som denna diet medför.

  • 2

   Paola said,

   Det är jättesynd att det triggat igång ätstörningar, jag har jobbat mycket med patienter tidigare och de upplevde alla att en kost högre i fett faktiskt minskade deras tendenser till dels överätande men även fixering vid kosten samt ångest i relation till maten och måltiden. Jag upplevde definitivt inte att de uppmuntrade mer till ätstörda beteenden än fettfobin de hade tidigare.

   Har de haft ätstörda beteenden innan de bytte kost?

   • 3

    Min erfarenhet är att det ofta inte spelar så stor roll vilket födoämne som känns ”förbjudet”, rädslan för kolhydrater kan vara precis lika stor som rädslan för fett och ge lika svåra konsekvenser. Vi ser även ofta direkta negativa följder av en kolhydratfattig kost på många patienters blodprov.

    Jag träffar sällan personer som utvecklat en ätstörning på grund av att de följt en diet, utan de flesta jag träffar börjar följa en diet för att tex gå ner i vikt och sedan har de svårt att ta sig ur den onda bantningsspiralen. I de fall där dieten förespråkar att undvika kolhydrater blir det just kolhydrater som är det svåraste födoämnet att våga börja äta igen. Men jag är precis lika illa berörd av av fettsnåla dieter, och alla andra extrema dieter, eftersom de också vidmakthåller ätstörningar.

   • 4

    Buddy said,

    The answer of an extrpe. Good to hear from you.

 2. 5

  Tack för din kommentar och kul att du håller med om att det är viktigt! Mindre kul dock det du berättar. Håller med om att det är tragiskt när sådana dieter går till överdrift och skapar rädsla för viktiga livsmedel och näringsämnen. Tur att det finns sådana som du i dessa lägen!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: