Peak oil

Joni skriver:

Peak oil är något som jag har funderat ett tag på. Det handlar helt enkelt om den tidpunkt när oljeproduktionen inte längre kan öka. Ända sedan vi började borra efter olja har oljeproduktionen ökat stadigt, i princip i takt med att efterfrågan har ökat. Att vi kommer att nå en topp på oljeproduktionen är oemotsägligt, eftersom oljan är en ändlig resurs. Frågan är när vi kommer att nå oljetoppen.

Det finns en hel del som tyder på att vi redan har nått oljetoppen. En av världens främsta forskare inom området är Kjell Aleklett, och i ett inlägg på hans blogg (läsvärt inlägg, missa inte) hittar man denna graf:

Global oljeproduktion 2001 – 2010 (graf från Kjell Alekletts blogg)

Som man ser så har inte oljeproduktionen ökat sedan 2004, detta trots att oljepriset har rusat under denna tid. Vi har alltså haft en oljeplatå under hela denna tid. Eftersom i princip hela vår ekonomi är oljebaserad, så förklarar detta mycket av de ekonomiska problem som världen har haft de senaste åren. Eftersom vi inte längre har tillgång till en ökad mängd billig energi, men ekonomin kräver konstant tillväxt så har stater, företag och privatpersoner istället lånat pengar för att få fart på tillväxten. Detta straffar sig nu med bl.a. eurokris och ökande statsskuld i USA. Vi i Sverige är inte förskonade, här är det istället privatpersoner som har lånat istället för staten, något som till och med riksbanken har erkänt nu.

Vad får då peak oil för konsekvenser? Jag medger villigt att jag inte är någon expert på det området, men att det är stora konsekvenser är inte svårt att föreställa sig. Allt är nästan beroende av olja idag. Flyg, vägtransporter, elproduktion och matproduktion är alla i stor utsträckning oljeberoende. Hela den globala ekonomi som vi har byggt upp under förra århundradet kommer alltså att behöva monteras ner allt eftersom.

Jag tror inte att det nödvändigtvis behöver innebära en katastrof, men det kräver att vi blir medvetna om problemet och börjar jobba proaktivt. Inom politiken pratas det aldrig om detta problemet, utan tvärt om så ligger all fokus på att få upp BNP och tillväxt till nya höjder. Det är vårt ansvar att känna till problemet och trycka på för att det ska tas upp på dagordningen. Börjar vi en omställning till en annan ekonomi nu istället för att vänta tills vi får ännu större problem så blir det oändligt mycket lättare att få ordning på samhället.

Det var därför en glad nyhet när P3 faktiskt bjöd in Kjell Aleklett till morgonpasset för att prata om detta. Lyssna gärna på det, jag har för mig att det börjar ca en timme in i programmet:

Morgonpasset 2012-11-08

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Ylva Maria said,

    BRA inlägg! Tack!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: