Survivalism del 1

Joni skriver:

Något som har intresserat mig under lång tid är begreppet survivalism. Det handlar om att vara förberedd för nödsituationer, katastrofer och oförutsedda händelser. Man ska helt enkelt kunna ta hand om sig själv även om det av någon anledning inte går att använda vanlig service i samhället. Med vanlig service menas de saker som vi till vardags litar på, men som inte är helt självklart att de alltid finns tillgängliga, t.ex. elektricitet, mat från mataffären, bränsle från macken etc.

Det kan verka som överdrivet försiktigt, men det finns gott om tillfällen som visar att det kan löna sig att vara förberedd. Stormen Gudrun är bara ett exempel där de som hade beredskap klarade sig bättre än andra, och till och med kunde hjälpa till. Om strömmen går i två veckor, hur bra klarar du dig? Har du något sätt att värma hemmet? Kan du laga mat? Har du tillgång till vatten? Har du mat hemma ifall det är omöjligt att lämna hemmet eller mataffärerna står tomma under tiden?

Min uppfattning är att de flesta idag litar väldigt mycket på att stat och kommun ska ta hand om dem om det händer något utöver det vanliga. Min invändning är att det är inte säkert att resurserna finns, och dessutom så kan de ju användas till fler om du ser till att inte behöva hjälp. Det finns de som alltid kommer att behöva hjälp, som t.ex. gamla och sjuka. Om man själv ser till att klara sig bra så kan räddningstjänsten prioritera att komma fram till den som är rullstolsburen och verkligen behöver hjälp för att klara sig när elen går och det är 20 minusgrader.

Att vara förberedd innebär också att man är ekonomiskt förberedd. Att leva hand ur mun på sitt lönekonto straffar sig den dag man blir sjuk t.ex. eftersom försäkringskassan inte alltid är de snabbaste på att få iväg sjukpengar. Har man inte en buffert då så är det svårt att betala räkningar (mat har man förhoppningsvis bunkrat upp för en månads bruk i alla fall, men det är ju tråkigt att leva utan färskvaror i onödan).

Kort sagt så är survivalism ett sätt att vara förberedd på det mesta, så att man kan överleva om oförutsedda saker händer. Det handlar om många fler saker än vad jag skrivit om här, men grundtanken är att helt enkelt bygga upp lite resiliens i sitt liv. I många fall handlar det om ganska enkla saker: ha en ficklampa lättillgänglig ifall elen går, kolla luften i reservdäcket, skaffa ett primuskök för matlagning, ha några extra konserver i skafferiet etc. Tänk helt enkelt igenom olika scenarior om vad som kan gå fel, och gör vad du kan för att underlätta ifall det händer.

Annonser

7 svar so far »

 1. 1

  Glöm inte bort att det ska ge dig en tryggare livsstil i dag, även om tiderna inte blir tuffare. Det handlar inte bara om att köpa utrustning, du måste också har kunskap för hur du hanterar den och vad du faktiskt ska göra, träning alltså.

  Glöm inte bort att amortera dina skulder, en sund ekonomi är en bra ekonomi!

  • 2

   Joni said,

   Hej. Det är sant allt du säger. Prepping/survivalism är ett jättestort ämne, och jag har bara skrapat på ytan. Mer kommer!

   Just kunskap tycker jag är det viktigaste man kan skaffa sig, det försöker jag göra för fullt. Det är så mycket som var självklar kunskap förr som är borttappad nu.

   Jag uppskattar förresten din blogg väldigt mycket, tack för bra texter.

 2. 4

  Karin said,

  Å vad jag tycket detta är intressant.:)

 3. 6

  M said,

  Jag är en sån som har många konserver i stugan och kommer att ha mer i skafferiet när vi flyttat in i vår nya lägenhet. Att ha något att laga mat på var smart av dig, det har vi inte hemma i lägenheten. Det här är ett intressant ämne tycker jag! =)

  • 7

   Joni said,

   Lite extra aktuellt nu ocks. Mnga som var utan el, vrme och vatten i Stockholm hromdagen. Jag lste frresten ett tips precis om att vrmeljus funkar hyfsat fr att vrma ett rum, 10 st ger 1kw, ungefr som ett element. Man fr passa sig fr att f fr mycket koldioxid bara.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: