Starka kvinnor i böcker och filmer

Shadi skriver:

Jag fortsätter på temat böcker. För ett tag sedan läste jag ungdomsböckerna i trilogin ”Hungerspelen”. Det är en dystopisk framtidsberättelse om landet Panem (framtida USA). Landet är indelad i 12 distrikt där huvudstaden ”the capitol” styr dessa distrikt med järnhand. Varje år väljs 24 ungdomar ut (en pojke och en flicka i åldrarna 12-18 år från varje distrikt) för att delta i hungerspelen. Spelet går ut på att ungdomarna sänds ut på en arena för att de där ska ta livet av varandra så att det till slut bara finns en vinnare kvar vid liv. Allt sänds i TV och alla huvudstadsbor ser det som underhållning.

Katniss Everdeen blir utvald att delta i hungerspelen från distrikt 12. Eftersom hennes pappa dog när hon var mycket ung så har hon fått försörja sin familj helt själv genom att jaga. Hon kan jaga, hon är en bra utomhussurvivalist, hon kan klättra och hon är stark. Vad bra, tänkte jag när jag läste om henne, en stark kvinnlig karaktär. Men där blev jag besviken. Katniss är en riktig tuffing men hon är även helt frånkopplad från sina känslor, visar ingen empati och har extremt svårt för att samarbeta med andra (sterotypiska maskulina egenskaper).

Hur kommer det sig att när man i böcker och i filmer vill visa starka kvinnliga karaktärer så maskulinerar man dem och tar bort deras feminina egenskaper? Det är så tråkigt när man målar upp bilden av en stark kvinna på detta sätt. Istället för att framställa kvinnor (och män) som de flerdimensionella personer de är så tar man bara en kvinnlig karaktär, ger den sterotypiskt manliga egenskaper (tuffa hårdingar) och folk hyllar dem för att vara starka.

För att ge några exempel på kvinnor som visas starka genom att ge dem sterotypiska maskulina drag:

Katniss Everdeen
Lisbet Salander
Beatrix Kiddo från Kill Bill (även om hon mjuknar upp på slutet)
Trinity (Matrix)
Lara Croft

Det är tyvärr så hela vårt samhälle och kultur ser ut. För att uppnå jämställdhet så ska kvinnan bli exakt som den sterotypiska mannen, arbeta heltid, lämna barnen till någon annan att fostra större delen av deras uppväxt, trycka undan magkänslan och bita ihop. Istället för att hitta ett sätt där alla kan vara nöjda med sina liv och där både män och kvinnor får lov att vara och visa sina personligheter som de flerdimensionella människor som vi är så ska vi alla tryckas in i en mall, den sterotypa, tuffa, karriärskåta, känslolösa mannen.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Irmelinis said,

    Detta har jag aldrig ens tänkt på… Nu blev jag lite fundersam.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: