arbeta, arbeta, ARBETA…

Jag har börjat leta efter bra barnfilmer till lillen på senare tid, jag vill ha några på lager för den dagen han vill börja titta. Vi har ingen TV hemma men både jag och sambon är filmfantaster och älskar att bli inspirerade av bra filmer och även dela med oss av detta intresse till lillen.

En film som jag älskade när jag var liten och som jag har sett många gånger är Resan till melonia. Det är en film från 1989, en fantastisk film med ett underbart budskap. Jag och sambon såg den förra veckan för att se vad vi tycker om den nu som vuxna och det var väldigt kul att se den för vi såg den i ett helt annat ljus. Filmen har ett socialistiskt budskap som man som barn inte tänker på, den typen av socialistisk ideal som alla hade på 80-talet och som var fint, rent och människovänlig. Jag är inte och har aldrig varit socialist själv men jag kan se det fina med det och varför många väljer att bli socialister när jag ser denna film.

Filmen handlar om två öar, Melonia och Plutonia. Melonia är en fin och vacker ö med orörd natur och där dess invånare plockar mat från träden och alla lever i harmoni, man gör vad man vill på dagarna och på ön finns det magiska krafter. Plutonia som var lika vacker som Melonia en gång i tiden är idag full av fabriker och rök. Alla djurarter är sedan länge utrotade och ön styrs av de två direktörerna Slug och Slagg. I fabrikerna jobbar barn hela dagar och nätter och Slug och Slagg piskar på dem och skriker: arbeta, arbeta, ARBETA…

Dåtidens socialism var för att dra ner på arbetet, stoppa exploateringen av vår natur, stoppa tillväxten och låta alla göra vad de vill med sina liv. Även om många fortfarande har denna fina socialistiska syn idag så låter dagens svenska socialistiska politiker som Slug och Slagg, de enda ord man hör är: arbeta, arbeta, ARBETA…

Vad tror ni, har jag fel?

Skrivet av Shadi

Annonser

5 svar so far »

 1. 1

  Mama Bear said,

  Jag är socialist och tror helt klart på att varje enskild individ ska arbeta mindre och jobba för att leva istället för att leva för att jobba. Det skulle öka folkhälsan rejält då vi människor (särskilt kvinnor) har hamnat i en negativ stresspiral.

  Samtidigt tror jag på att det i ett samhälle behöver vara så att alla hjälps åt med att dra sitt strå till stacken, genom att arbeta och ta hand om barnen. Jag är övertygad om att jämställdhet också skulle öka folkhälsan.

 2. 2

  Annika said,

  Jo, jag är vänsterpartist, och ett av de krav som vi drivit allra mest den senaste tiden är 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.
  Men Resan till Melonia har jag inte sett, det ska jag göra!

  • 3

   shadip said,

   Ja, Vänsterpartiet är det mest tillväxtkritiska partiet som sitter i riksdagen idag. Ni har en plan för själslig välfärd som arbetstidsförkortningen bidrar med och värnar om miljön. Ni är nog det enda politiska parti som har kvar sin ideologi idag och som inte vänder kappan efter vinden trots att ni riskerar att förlora röster. Trots att jag inte håller med vänsterpartiet i alla frågor så måste jag säga att all heder till er! Önskar att alla partier vågade vara så modiga.

 3. 4

  Glad i färg said,

  Jag har väl inte sett Resan till melonia som en socialistfilm men ÄLSKAR verkligen den filmen! Och sonen med förstås. Måste fråga om ni sett Dunderklumpen också? Det är också en helt fantastisk barnfilm! Kolla även Trollsommar. 🙂 Dock kan den filmen upplevas som lite läskig för vissa barn. Men för min 3-åring fungerar den.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: