Min morfar blev unschoolad

Min morfar är mellan 80 och 90 år gammal, vi vet inte hur gammal han är. På den tiden så bokfördes barnen när en bokföringsman kom till byn och det var inte varje år han kom. Eftersom hans föräldrar inte höll reda på vilket år han föddes så satte bokföringsmannen ett slumpmässigt födelseår på honom.

När min morfar var runt 6 år gammal så började han i skolan, på den tiden gick barn i skolan i moskéer och lärarna var mullor. De samlades i en ring och lärde sig att läsa och skriva genom att de äldre läste högt ur religiösa texter och böcker.

Första dagen i skolan så blev min morfar agad av läraren eftersom han var alldeles för livlig, detta var en vanlig metod att  för att lära nya elever som precis hade börjat att sitta still. Efter den dagen så gick han inte dit mer, han stannade hemma och blev unschoolad. Hans pappa och mamma tyckte då att det skulle vara morfars beslut att ta, ville han stanna hemma så fick han göra det.

Det var genom min morfar som jag först fick höra att man kan lära sig utan att gå i skolan, det var först långt senare som jag kom i kontakt med ordet unschooling. Jag var 14 år när jag fick höra hans historier  och tappade hakan. Kunde man alltså verkligen lära sig att läsa och skriva utan att gå i skolan? Det tog lång tid för mig att smälta, men när man tänker på det så är det ganska logiskt.

Dagarna gick åt att hjälpa till i föräldrarnas vindruvsodlingar, ta hand om getterna och kamelerna, inte för att han var tvungen utan för att han ville. Hans föräldrar lät honom göra vad han ville på dagarna så inget gjordes med tvång. Han berättar att han gick runt i byn, pratade med folk och lärde sig olika yrken. Byn som han levde i försörjde sig genom att odla vindruvor, sälja getmjölk, grädde och kamelull. När han blev gammal nog anmälde han sig som frivillig att rida med varorna till andra byar och sälja där. Medan de andra barnen var i skolan 6 dagar i veckan så red han runt till olika byar med sin åsna och sög in kunskap. Han berättar om sin barndom med stor glädje och han har många berättelser. Som den gången då han skulle sälja grädde till grannbyn och åt och åt av grädden under färden och helt plötsligt så ramlade han av åsnan, han hade förätit sig på grädden och fick ligga med magknip i en timma.

Morfar lärde sig att läsa som 9-åring, han vet inte hur men det bara kom en dag säger han, en dag så kunde han läsa sa han och det har han gjort sen dess. Min morfar är alltid den som sitter med en tidning eller en bok i handen. Hans lästid är väldigt viktig för honom. Under sin tonårsperiod så engagerade han sig politiskt och på den tiden var det farligt, han har många historier från den tiden. När han blev vuxen så startade han en butik och jobbade som uppfinnare.

Folk kom med förfrågningar till honom om maskiner de ville att han skulle tillverka och han gjorde ritningar, gjutformer och gjöt delarna. Han berättar om många av sina uppfinningar, den som han är mest stolt över är när han lyckades göra en pinnglassmaskin som enligt honom var väldigt tekniskt svårt att göra på den tiden.

Folk som kritiserar unschooling brukar säga att det bara är barn till högutbildade elitföräldrar som kan lyckas med unschooling. När jag hör detta så tänker jag direkt på min morfar. Hans föräldrar var näst intill analfabeter men de litade på att han skulle lära sig allt han ville själv. Det är just det som är så bra med unschooling, det är inte föräldrarna som ska lära barnen saker det är barnen som själva ska ta reda på informationen. Så länge barnet har föräldrar som behandlar dem med respekt och låter bli att lägga sig i deras inlärning så går det bra för vem som helst att unschoola.

Min morfar är den mest öppensinnade, fritänkande och uppfinningsrika människa jag känner. Han är lycklig på ett sätt som jag aldrig har sett en människa vara lycklig förut, han har en fri själ för han har aldrig blivit tvungen att anpassa och ändra på  sig för att passa in. Han har aldrig blivit tvungen att rätta sig in i ledet. Jag tror att det är just det som syns på honom, den genuina lyckan kan bara en människa ha som har fått vara sig själv hela livet.

Idag är han gammal min morfar men man kan fortfarande se gnistan i hans ögon

Skrivet av: Shadi

Annonser

15 svar so far »

 1. 1

  längtansbarn said,

  Vilken fin berättelse! Jag blir helt mållös! Detta med unschooling har verkligen oändlig potential.

 2. 3

  Vilda barn said,

  Helt underbart! Vilket rikt liv, tänk vilket rikt liv!!! Det är så man blir knäpp när man tänker på det, hur skolan tvingar en att sitta i en skolbänk under de mest nyfikna och mest potenta åren av ens liv.

 3. 5

  Maria E said,

  Uj, det är så vackert och plågsamt att läsa om unschooling. Enda chansen är alltså att flytta utomlands… Det vill inte jag, kan inte jag, kan inte… vill inte… Min son började intressera sig för bokstäver när han var knappt tre. Vi valde att inte alls lägga oss i det. När han var tre år och två månader läste han. Sedan gick han över till siffror. När han var fyra kunde han hela multiplikationstabellen. Sen har han gått igenom svampar, fåglar, engelska, länder och flaggor och nu är det bara sport. I augusti börjar han första klass. Vad händer med honom då? Så vacker han är din morfar.

  • 6

   Joni said,

   Man behöver inte flytta så långt om man inte vill. Åland är ju hemskolarnas hemort nu, och det är ju en ganska snabb resa till Sverige därifrån, dessutom är det ingen språkproblematik. Fast det blir ju problematiskt om man här släkt och vänner långt ifrån östkusten och inte vill skiljas från dem.

  • 7

   shadip said,

   Ja, det är väldigt tråkigt med Sveriges lagar. Jag har alltid undrat varför just Sverige har ett sådant driv att klämma in alla i samma mall. De strävar efter att bli en totalitär stat och folk bara tackar och bockar. Våra grannländer är mycket mer liberala. Funderar på varför. Jag hoppas att ni lyckas hitta en bra skola till er lilla, kram

  • 8

   Latisha said,

   Salut Steve, ça aurait été avec plaisir pour le 30 octobre mais je ne serai pas en France pour les mois à venir… Mais n&;©uqorhÃssite pas à me transmettre vos news et nouveau morceaux

 4. 9

  Åh, vilken fantastisk berättelse, så vackert! Och att han sedan blev uppfinnare är ju bara hur ljuvligt som helst, det säger så mycket om vilken kreativitet vi människor har möjlighetet till om vi inte blir låsta vid
  ett visst sätt att tänka.

 5. 11

  Jenny said,

  Det låter bra i teorin tycker jag. Men det är också en lyx att kunna få välja, en lyx som inte många har.
  Men samtidigt så är det länder med hög ”unschooling” de länder som är de mest fattiga.
  Ju mer kunskap detso bättre tycker jag, och jag tror att det är bra att man får en bra allmänbildning. För utan kunskap vet man inte heller att törsta ny kunskap!

  • 12

   shadip said,

   Länder med högst unschooling som har de mest fattiga? Skulle jag kunna få källa på det? För du menar väl inte att Canada, USA och nya Zeeland har bland de fattigaste i världen? Unschooling är att ge barn frihet att lära sig hur och när de vill. Alltså blir barn som svälter på grund av krig för att vi ska kunna få tillgång till deras gruvor för att kunna köpa den nyaste mobilen inte unschoolade. Barn som jobbar i sweat shops för att vi ska kunna köpa billiga kläder på HM blir inte unschoolades. Barn som samlar sopor och sniffar lim för att slippa svälta blir inte unschoolade, men de skulle kunna bli om vi i västvärlden delade med oss av jordens resurser, lät bli att köpa av dessa varor så kanske de också kunde unschoola. Men vi gör det lätt för oss och skyller all missär i världen på unschooling så kan vi med gott samvete handla på HM eller köpa en ny mobil eller åka på en charterresa om året med all giftutsläppet som det innebär.. Det är ju mycket jobbigare att ändra på sig själv så vi begränsar andra istället. Visst år det en sjuk logik.

   • 13

    kari said,

    Klokt, shadip! Jag känner mig betydligt kunnigare kring unschooling nu efter att ha läst ditt och Vilda Barns inlägg. Tack för att du länkade till din blogg, verkar vara värd att följa.

 6. 14

  shadip said,

  Kari: Tack, vad roligt att höra. Välkommen hit 🙂

 7. 15

  Crissy said,

  That’s a smart way of loinkog at the world.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: