Att raka sig utan slit och släng

En sak som jag försöker tänka på i vardagen är hur man ska undvika att slösa på resurser genom att använda produkter som har kort livslängd. Ett mål för mig är att inte köpa något som jag inte kommer att ha i minst fem år. Oavsett om man tror på planerat åldrande eller inte, så är faktum att det idag finns väldigt mycket saker som snabbt hamnar på soptippen.

Att raka sig har för mig under många år inneburit att jag har köpt antingen engångshyvlar eller dyra flerbladssystem som t.ex. Gillette Mach 5. Dock har jag haft en gnagande känsla av att det dels inte fungerar särskilt bra, och dels att det känns väldigt onödigt att efter väldigt kort tid slänga rakhyvlar.

Jag undrar om det är andra män som känner igen sig i min reflektion att Gillettes rakhyvlar har egentligen blivit sämre med tiden. När jag som tonåring började raka mig var de dubbelbladiga, sedan kom trebladiga och nu är de fembladiga. För varje generation känns det som att priset har höjts, och livslängden har minskats, och successivt har den gamla generationen fasats ut. Svårt att veta om det faktiskt stämmer, eftersom de första generationerna är svåra att få tag på.

För sex månader sedan tog jag tag i det och köpte en rakkniv. På den mycket trevliga sajten http://www.whippeddog.com/ kan man få tag på begagnade restaurerade rakknivar. Det är en häftig känsla att använda något som är över 50 år gammalt tills dess ursprungliga syfte. Det finns många vintage-rakknivar kvar i omlopp, och med lite kärlek kan de fungera i många decennier. Det är lite skillnad mot dagens flerbladssystem som slutar vara skarpa efter några få rakningar.

Visst är det lite mer tidskrävande att raka sig med rakkniv, men det hör till charmen. Jag har gjort ett medvetet val att försöka ta det lite lugnare i livet. Även om man tjänar 10 minuter på att raka sig med moderna prylar, så känner jag att jag vinner på det i längden. Det blir en lugn stund på morgonen helt enkelt, det är svårt att vara stressad när man rakar sig på detta sättet. Efter ett tag så har man lärt sig att snabbt varva ner av ren självbevarelsedrift inför rakningen, är man stressad så straffar det sig snabbt. Det blir nästan ett slags meditation. Även underhållet av kniven är en meditation i sig, den behöver striglas (dras över en läderrem) och slipas, något som kräver koncentration för att lyckas.

Om du blir sugen på att testa så tveka inte, förutom att spara på resurser så kommer resultatet bli bättre och många vittnar om att det är snällare mot huden. Första gångerna kan man få något lite blodvite, men det lär man sig snabbt att undvika.

Skrivet av: Joni

Annonser

6 svar so far »

 1. 1

  Irmelinis said,

  Du borde göra riktig reklam för rakknivar! Detta inlägget fick ju till och med mig att vilja använda en. Fast jag har ju inte skägg och rakar mig inte på andra ställen. Lite synd, tycker jag nu faktiskt 😛
  Får hitta något annat att meditera över på morgonen.

  Ska verkligen också tänka på att målet ska vara att bara köpa saker jag ska ha (och använda) i minst fem år.

 2. 2

  Joni said,

  Haha, fast det är ju just saker som reklam jag vill undvika. Reklam låter för snällt, man borde kalla det konsumtionspropaganda. Tänkte nämna något om att kvinnor mycket väl kan använda rakkniv också, om man nu känner det som nödvändigt att raka sig, men det är nog ganska självklart 😉

  Just att köpa prylar kan verkligen vara något av en drog. Jag har själv varit en riktig prylnörd, har velat ha de nyaste tekniska mojängerna etc. tills jag upptäckte att ofta så gick mitt köpsug gick upp när jag av någon anledning inte mådde så bra. Det fick mig att fundera på om man verkligen mådde bättre av det, och självklart gör man inte det, utan det är att ta tag i vad det nu råkar vara som gör att man mår dåligt som hjälper. Att shoppa loss blir snarare en negativ spiral.

 3. 3

  Irmelinis said,

  Jag kommer att tänka på den här videon, när jag läser din text

  Han förklarar bra hur det mänskliga psyket fungerar, om awareness och desire. Jag lärde mig en del om mig själv efter jag sett den videon, så enkla saker som jag aldrig tänkt på.
  Om du störs av att det är en buddhistisk video, titta gärna ändå och tänk inte på den biten, se det som psykologi istället. Det är inget religiöst, det han säger.

  • 4

   Joni said,

   Ska kolla på den. Jag har inget mot religion, även om jag inte är troende själv, det finns alldeles för mycket fördomar mot religiösa tycker jag, där finns rötägg och underbara människor som överallt annars. Särskilt Buddhism har många guldkorn av det lilla jag har läst.

 4. 5

  Vilken härlig blogg ni har! Jag hittade hit genom er kommentar på Vilda barn. Underbart att läsa om knivarna, jag har också tänkt på detta med vilket onödigt slit och släng det är med alla rakhyvlar. Jag brukar raka benen ibland, undrar om man skulle våga sig på kniv 🙂

  • 6

   Joni said,

   Välkommen hit! Klart du ska testa en rakkniv, det går alldeles utmärkt för en kvinna att raka sig med rakkniv. 🙂 Här är ett jättebra forum där kvinnor pratar om att raka sig med rakkniv eller säkerhetshyvel. http://straightrazorplace.com/ladies-corner/

   En viktig faktor för att få en bra raknig är en bra raktvål, så inget skum från sprayburk.

   Lycka till!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: