Att växa är bra, eller?

Nu får väl jag göra min premiär här på bloggen också.

En av anledningarna till att vi har valt att leva på det sättet som vi gör är som lite av en protest och motaktion mot tillväxthysterin som präglar samhället idag. För att förtydliga lite vad jag menar med tillväxt är så är det alltså ekonomisk/BNP-tillväxt jag menar.

Men vad innebär då tillväxt? Enkelt uttryckt är det att BNP ska öka med en viss procentsats varje år. Det brukar pratas om att ca 2-3% är ett lämpligt mål. Det är alltså ett ganska tydligt uttalat politiskt mål att vi ska ha så kallad ”konstant” tillväxt, detta hör man ganska ofta när ekonomer och politiker uttalar sig.

Anledningen att jag är tveksam till uttrycket ”konstant tillväxt” är att det är missvisande. Att ha en ökning på 2% varje år är per definition en exponentiell ökning.

”The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.” – Albert Bartlett

En exponentiell ökninga innebär att även om man börjar på ett litet värde kommer man till slut att öka i mycket hög takt, och det är den förändringen som Bartlett refererar till i citatet.

Exponentialkurva

 Men vad är då problemet med att ekonomin växer i hög takt? Det som är besvärande är att all typ av ekonomisk aktivitet i slutändan innebär användning av energi och råvaror. Energi och råvaror vet vi att vi har begränsade mängder av. Det innebär alltså att till slut kommer vi att slå i ett tak, och inte kunna ha den tillväxt vi är vana vid, och på vägen dit har vi påfrestat vårt ekosystem i mycket stor utsträckning.

Det finns flera saker som gör det olämpligt att fortsätta med vårt nuvarande mål med ekonomiskt tillväxt:

 • Miljöpåverkan: Som det ser ut i dagsläget har nästan all ekonomiskt aktivitet en miljöpåverkan. Växthusgaser, giftutsläpp, skogsskövling m.m.. Fortsätter vi i den takt vi gör kommer också denna påverkan att öka i mycket hög takt.
 • Energibrist/Peak oil: I princip all ekonomisk aktivitet kräver i slutändan energi. En mycket stor del av vår energi kommer från olja. Att oljan är begränsad vet vi, det är mer osäkert exakt hur mycket som finns. Dock finns det starka tecken på att vi börjar nå peak oil, d.v.s. den tidpunkt när vi inte kan få fram mer olja per år än året innan (vilket är ett paradigmskifte, vi har ända sedan olja börjat pumpas upp ökat från år till år, i exponentiell takt). Detta är något som kommer att strypa vår ekonomi och förhindra tillväxt. Har vi ett system som kräver tillväxt så blir det uppenbarligen ett problem. Exakt vilka konsekvenser det skulle kunna få är nog svårt att säga, men att gömma huvudet i sanden och inte låtsas om problemet hjälper inte.
 • Råvarubrist: Förutom olja och energi används också mycket råvaror. Alla dessa är också begränsade och kommer att ta slut någon gång. T.ex. kan en brist på fosfor göra det mycket svårare att odla mat med dagens industrialiserade jordbruk.

Det finns egentligen mycket mer att säga om tillväxt, peak oil och industrialiserat jordbruk, men det får komma senare. Är man nyfiken finns det en del att läsa här:

http://physics.ucsd.edu/do-the-math/post-index/

http://aleklett.wordpress.com/

http://www.steg3.se/

 

Vad har då detta med våra val om hur vi ska leva att göra? Lite kort kan man säga att vi försöker att inte hänga med i konsumismhysterin. Vi odlar egen mat, bor i ett billigt hus, jobbar inte heltid, har ingen tv, värmer med ved etc. Helt enkelt försöker göra det vi kan, på så många sätt som möjligt.

Skrivet av: Joni

Annonser

3 svar so far »

 1. 1

  Irmelinis said,

  Mycket intressant och viktigt! Mitt mål är också att leva så ”snålt” men lyckligt som möjligt. Och jag blir gladare och gladare ju mindre saker jag äger, det är en härlig sorts frihet.

 2. 2

  Mamma hemma said,

  Håller helt med. Den här konsumtionshysterin som råder tycker jag är direkt skrämmande. Det är inte bara skadligt för den planet vi bor på utan även för människorna som bor på den. Vi håller på att jobba ihjäl oss för att upprätthålla en hög materiell standard men vi glömmer helt bort det som är viktigt: relationerna till varandra.

 3. 3

  Cecilia said,

  Hej! Hittade just er blogg och det innehåller verkligen massa intressanta saker. För ett par dagar sedan hade jag en diskussion om just BNP med min pappa och nu skulle jag behöva hjälp med lite argument (han är typ lika envis som jag så vi kom inte riktigt någonstans).

  Han tycker att BNP måste växa efter som vårt samhälle annars inte kommer att fungera, det enda av hans argument som jag tyckte höll var att om vi inte ökar BNP och konsumerar mer kommer det inte att komma in mer pengar till skatt och hur ska vi då kunna ha mer och mer avancerad sjukvård (som ju är superdyr) bättre infrastruktur mm. Detta talar ju också mot att man ska byta tjänster. Har du nått bra sätt att bemöta detta?

  / Cecilia


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: